Assurantiebelasting autoverzekeringen
21% assurantiebelasting voor schadeverzekeringen
Over de premie van je schadeverzekering betaal je assurantiebelasting. Deze bedraagt op dit moment 21% over de premie. De assurantiebelasting is niet op alle verzekeringen van toepassing. De assurantiebelasting komt bovenop de premie voor je autoverzekering. De hoogte van de assurantiebelasting veranderd nog wel eens.
Belasting op autoverzekeringen
Assurantiebelasting is de Nederlandse benaming van een belasting die wordt geheven op verzekeringen. Enkele verzekeringen zijn vrijgesteld van assurantiebelasting. De ongevallenverzekering, is bijvoorbeeld vrijgesteld van assurantie belasting. Deze belasting op verzekeringen wordt ook geheven over adviezen over het afsluiten van verzekeringen en service voor niet-vrijgestelde verzekeringen door een adviseur. De verzekeraar incasseerd de assurantiebelasting in één bedrag met de premie. De verzekeraar betaald de assurantiebelating vervolgens door aan de belastingdienst.
Assurantiebelasting op aanvullende dekkingen bij de autoverzekering
Op de autoverzekering is dus assurantiebelasting van toepassing. De assurantiebelasting is ook van toepassing op de aanvullende dekkingen, zoals schade inzittendenverzekering, verhaalsrechtsbijstand en pechservice. Op de eventuele aanvullende dekking voor ongevallen inzittendenverzekering niet.
Premie autoverzekering inclusief of exclusief assurantiebelasting
Kijk altijd heel goed of een premie inclusief of exclusief assurantiebelasting is. De assurantiebelasting is 21%, dus dat scheelt best veel. Als je op internet een vergelijking van autoverzekeringen maakt, dan is het dus belangrijk om te controleren of deze inclusief of exclusief assurantiebelasting is. Ook op polissen en op klantenportalen moet je altijd goed kijken of de premie met of zonder assurantiebelasting is. Soms staat de assurantiebelasting apart op je polis vermeld, soms staat op de polis alleen of de premie inclusief of exclusief assurantiebelasting is. Dit verschilt per verzekeraar.
Premies in de vergelijking voor autoverzekeringen op AutoVerzekeringen.nl
Bij AutoVerzekeringen.nl zijn alle premies die wij in de vergelijking voor autoverzekeringen laten zien zijn is inclusief 21% assurantiebelasting.
Verzekeringen met assurantiebelasting
Over de meeste schadeverzekeringen wordt assurantiebelasting berekend. Hieronder een aantal voorbeelden van verzekeringen waar de assurantiebelasting op van toepassing is:
- Autoverzekering
- Bestelautoverzekering
- Caravanverzekering
- Cyberverzekering
- Motorverzekeringen
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Inboedelverzekering
- Woonhuisverzekering
- Bootverzekering
- Bromfietsverzekering
- Fietsverzekering
- Rechtsbijstandsverzekering
- Reisverzekering (behalve het stukje m.b.t. de dekking voor ongevallen en geneeskundige kosten)
- Scooterverzekering
Vrijstellingen assurantiebelasting
Een aantal verzekeringen is vrijgesteld van assurantie-belasting:
- Levensverzekeringen
- Lijfrenteverzekeringen
- Uitvaartverzekeringen
- Ongevallen-, invaliditeits-, en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
- Ziekte- en ziektekostenverzekeringen
- Werkloosheidsverzekeringen
- Verzekeringen van zeeschepen (behalve pleziervaartuigen) en luchtvaartuigen die bedoeld zijn als openbaar vervoermiddel in het internationale verkeer (dus bijvoorbeeld geen privévliegtuig)
- Transportverzekeringen
- Herverzekeringen
- Exportkredietverzekeringentransportverzekeringen
- Reisverzekeringen soms, hangt af van de vorm en de dekking van de verzekering
Verhoging van de assurantiebelasting
De overheid bepaald hoe hoog de assurantiebelasting is, niet de verzekeraar. De laatste verhoging van de assurantiebelasting was per1 januari 2013. De assurantiebelasting is toen verhoogd van 9,7% naar 21%. Tot en met 2012 was deze dus nog 9,7%.De premies die je na 1 januari 2013 voor een groot aantal verzekeringen betaald werden hierdoor met ongeveer 10% verhoogd.
Historie van het tarief
Vanaf datum | Tarief |
01-03-1984 | 7,0% |
01-03-2008 | 7,5% |
01-03-2011 | 9,7% |
01-01-2013 (actueel) | 21,0% |
Veel gestelde vragen (FAQ) over assurantiebelasting
Ja, de assurantiebelasting wordt ook berekend over de eventuele poliskosten. Daarnaast wordt deze ook berekend over administratiekosten of eventuele andere kosten die de verzekeraar in rekening brengt.
Nee, dit is niet het zelfde, maar het lijkt er wel heel veel op. De assurantiebelasting is een soort verzekerings-BTW. Sinds 2013 is het tarief van de assurantie belasting ook nog eens gelijk aan het tarief van de BTW.
In onze premiebering voor autoverzekeringen wel. Kijk altijd goed of een premie inclusief of exclusief assurantiebelasting is. Dit kan zomaar 21% op de te betalen premie schelen.
Nee, assurantiebelasting is helaas fiscaal niet aftrekbaar en niet verrekenbaar. In tegenstelling tot de BTW, die voor bedrijven vaak wel aftrekbaar of verrekenbaar is.
Nee, het verhogen van de assurnatiebelasting is geen reden om de autoverzekering tussentijds te kunnen opzeggen. Dit is namelijk een aanpassing door de overheid en niet door de verzekeraar. Meer informatie over het opzeggen en beëindigen van een autoverzekering vind je hier.
Ja, ook over de eventuele administratiekosten en/of poliskosten wordt assurantiebelasting berekend.
Ja, als je een verzekeringsabonnement hebt voor verzekeringen waar de assurantiebelasting op van toepassing is, dan betaal je ook assurantiebelasting over dit abonnement.
Ja, net zoals je eventueel teveel betaalde premie terug ontvangt, ontvang je ook de al betaalde assurantiebelasting weer terug.
Nee, dat maakt niet uit. De assurantiebelasting wordt berekend over de premie. Het maakt daarbij niet uit of deze per maand of per jaar betaald wordt. Wel rekenen sommige verzekeraars extra kosten voor het maandelijks inscasseren van de premie.
De assurantiebelasting wordt berekend over de premie en tegelijk met de premie in rekening gebracht. Als je dus een éénmalige premie oftewel koopsom betaald, dan betaal je ook eenmalig assurantiebelating. Als je periodiek premie betaald, dan betaal je ook periodiek de assurantiebelasting.
Ja, de assurantiebelasting is een verplichte belasting van de overheid.